Structural mechanisms of activity-dependent plasticity in visual cortex
Ania Majewska (University of Rochester)

日時

September 24, 2012 (Mon), 16:00-17:00

場所

3F Seminar Room, Nanobiology Building

演者

演題

Rapid changes in neuronal response properties occur in the visual cortex as a result of imbalances in binocular vision during the critical period. In order to understand the underlying changes in synaptic morphology during critical period plasticity we combined intrinsic signal imaging of brain function with in vivo two-photon microscopy of individual cortical neurons labeled with GFP using viral vectors. We found that closing one eye led to a very rapid change in cortical responses and surprisingly an equally rapid loss of dendritic spines. Opening the deprived eye reversed both the structural and functional changes. This suggests that functional changes are mediated by a very fast remodeling of synapse structure and network connectivity. Additionally, we are exploring extracellular signaling mechanisms that may regulate both functional and structural synaptic changes and the involvement of microglia-synapse interactions in modulating plasticity. Microglia are highly dynamic in the non-injured brain and remodel the extracellular matrix as they navigate through the neuropil. Their rapid contacts with dendritic spines are accompanied by changes in spine shape and are altered by the visual environment. Hence rapid remodeling of synapses, which underlies plastic changes in the cortex, may be facilitated by dynamic microglia-synapse interactions. This work was supported by grants from the NIH (EY019277), Whitehall Foundation, the Alfred P. Sloan Foundation, and a Career Award in the Biomedical Sciences from the Burroughs Wellcome Fund.

世話人

Nobuhiko Yamamoto
Tel: 06-6879-4636
E-mail: nobuhiko[at]fbs.osaka-u.ac.jp