おもろい研究!君ならできる、ここでできる|新しい生物学・生命科学を拓く大学院|大阪大学大学院生命機能研究科

English

竹内助教らの研究成果が各種メディアで紹介されました。

報道抜粋リスト

  1. BBC News(イギリス)"Corked wine can 'shut down' the nose" 16 September 2013.
  2. NBC News(アメリカ)"Your bottle of fine corked wine have bouquet of a wet dog? Here's why" Sep. 16, 2013.
  3. The Times(イギリス)"Newts reveal why corked wine smells of mouldy socks" September 17 2013.
  4. Die Welt(ドイツ)"Korkiger Wein verändert den Geruchssinn" 17.09.13.
  5. The Daily Mail(イギリス)"Musty flavour of corked wine is caused by a chemical that KNOCKS OUT your sense of smell" 16 September 2013.
  6. Science/AAAS NEWS(アメリカ)"Corked Wine Plugs Up Your Nose" 2013-09-16.
  7. Science News(アメリカ)"News in Brief: Chemical behind corked wine quashes other aromas" September 16, 2013.
  8. Live Science(アメリカ)"Secret to Bad-Smelling Wine Revealed" September 16, 2013.
  9. ABC(オーストラリア)"Corked wine confuses smell receptors" 17 September 2013.
  10. 読売新聞「ワインのカビ臭 実は「無臭」」2013年9月18日
  11. 日本経済新聞「劣化物質放出、嗅覚に乱れ」2013年9月17日
  12. 日刊工業新聞「"コルク汚染"原因物質 嗅覚遮断引き起こす」2013年9月17日
  13. 朝日新聞「ワインのコルク臭 意外な仕組み」2013年9月18日
  14. 中国新聞網(中国)"科学家找出木塞污染影响葡萄酒香气的真正原因" 2013年9月18日

論文はオープンアクセスのため、随時どなたでもダウンロード可能です。
以下は論文へのリンクです。
http://www.pnas.org/content/early/2013/09/12/1300764110.abstract(要旨のみ)
http://www.pnas.org/content/early/2013/09/12/1300764110.full.pdf+html?with-ds=yes(全文)


一覧へ戻る